Akne, yüz, omuzlar, sırt ve göğüste ağrılı, kızarık sert kabarıklıklarla seyreden ergenlik döneminin en sık görülen kronik deri hastalığıdır. Akne ve sivilce aynıdır.

Derideki yağ bezlerinde hormonların etkisiyle aktivite artışı ve kanalların tıkanması sonucunda Propionibacterium acnes (P. acnes) isimli bakterinin çoğalması ve bu bölgede oluşan iltihap sonucu gelişir. Kişinin psikososyal gelişiminin önemli olduğu ergenlik dönemini hem fiziksel hem ruhsal olarak etkileyen oldukça önemli ve tedavi gerektiren bir hastalıktır. Ergenlik dönemi sonrasında kendiliğinden iyileşebilse de kalıcı izler bırakabilmekte ve tekrarlayabilmektedir. Yüz bölgesinde kalıcı izler kişi açısından oldukça büyük kozmetik sorun oluşturması nedeniyle erken tanı ve tedavisi önemlidir.

Akne (Sivilce) tedavisi dermatologlar tarafından yapılmaktadır. Kronik bir hastalık olması sebebiyle tedavi süresi ortalama birkaç ay sürmektedir Tedavide medikal tedavinin yanı sıra nemlendirici ve temizleyiciler kullanılmaktadır. Topikal (krem) tedaviler retinoidler, antibiyotikler ve azelaik asiti içermektedir. Sistemik tedavide antibiyotikler, sistemik retinoidler ve hormonal tedavi kullanılabilmektedir. Tedavi kişiye özgün olup her akne hastası özel olarak değerlendirilir, duruma en uygun tedavi verilir.

Akne izleri, akne hastalığına bağlı genellikle yüzde görülen çukur şeklinde kalıcı izlerdir. Tedavisi mümkün olup tedavide lazer, PRP, mezoterapi, dermapen ve kimyasal peeling gibi seçenekler bulunmaktadır. Akne izleri tedavisi kişiye özel olup kliniğimizde değerlendirdikten sonra en uygun tedavi uygulanır. Birkaç seans uygulama gerekir. Tedavi süresi ortalama birkaç aydır. Kalıcı izlerin tamamen düzelmesinin mümkün olmayabileceği unutulmamalıdır.